diumenge, 10 de febrer del 2008

El millor exemple...

Si volem cercar exemples prou efectius per visualitzar de què estem parlant quan fem referència a la Web 2.0 no trobarem millor opció que fer esment de dos grans entorns: Google i Viquipèdia.


Logo Google

Google Inc., més conegut com a Google, és una empresa que té com a principal producte el motor de recerca del mateix nom. Va ser fundat el 1998 per dos estudiants de doctorat en informàtica en l'escola d'enginyeria de la Universitat d'Stanford, Larry Page i Sergey Brin. Encara que el seu principal producte és el cercador, l'empresa ofereix també entre d'altres serveis, un comparador de preus anomenat Froogle, un motor de recerca per a material emmagatzemat en discs locals Google Desktop Search, i un servei que ha revolucionat el món del correu electrònic gratuït anomenat Gmail, que ofereix als seus usuaris més de 2 GB d'espai, superant amb escreix a la competència. Recentment ha alliberat la versió beta de la missatgeria instantània Google Talk.
Actualment el Google està treballant en diversos projectes per a augmentar el nombre d'usuaris d'internet i facilitar els recursos per a que aquests puguin accedir a la xarxa. Entre aquests projectes destaquen el PC de 100 dòlars, aplicacions GNU, col·laboració i promoció d'aplicacions gratuïtes com el Firefox, instal·lació de diverses xarxes sense fil gratuïtes, desenvolupament d'un sistema de protocol obert de comunicació per veu entre d'altres. A més s'especula que estaria treballant en el desenvolupament d'un Sistema Operatiu, un Google Office i una xarxa de fibra òptica amb cobertura global.
Vinton Cerf, considerat un dels pares d'internet, va ser contractat pel Google el 2005. La companyia ven les seves accions en el NASDAQ sota la clau GOOG.


Logo ViquipèdiaLa Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament des d'Internet per voluntaris, usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que disposi d'un navegador web.
El projecte s'inicià el 15 de gener del
2001, fundat per Jimmy Wales i Larry Sanger com a complement de l'enciclopèdia escrita per experts Nupedia. El gran èxit de la Viquipèdia, va provocar l'abandonament del projecte Nupedia, i ara actualment és un dels punts de referència a Internet. La Fundació Viquimèdia és qui gestiona el projecte.
La Viquipèdia en català, fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 137 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 3.210.000 articles (febrer 2006) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la
Viquipèdia en català té 82.927 articles. La versió anglesa tenia 1.784.22 articles el maig del 2007.

(el text descriptiu dels dos entorns està extret de la Viquipèdia)